Muffinok:
Eszközök: 12 vagy 24 mini muffinforma (szilikon --> nem kell kikenni <-- vagy papír), muffintepsi vagy sütőlemez.
Vaníliás muffin kosárka:
A máz:
Hozzávalók a muffinhoz:
A vajkrémes mázhoz:
A tészta készítése:
1. Egy nagy tálban keverjük habos krémmé a puha vajat és a cukrot.
2. Verjük fel a tojásokat,és apránként öntsük a vajkrémbe,miközben folytassuk a keverést. Adjunk hozzá egy kevés lisztet,így elkerülhetjük a krém kicsapódását.
3. Egy kanállal gyengéden forgassuk bele a krémbe a maradék lisztet,aztán adjuk hozzá a tejet és a vaníliakivonatot is.
4. Helyezzük bele a muffinformákat a muffintepsibe mélyedéseibe,vagy tegyük sütőlemezre. Osszuk el egyenletesen a tésztát a formákban. 190 fokra (gáz: 5-ös fokozat) előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, amig megemelkedik és aranysárgára sül. Vegyük ki a tortácskákat a formából, és rácsra téve hagyjuk kihülni.
A vajkrém elkészítése:
1. Egy nagy tálban keverjük habosra a puha vajat. Öntsük bele a tejet és a vaníiliakivonatot, majd adjuk hozzá az átszitált porcukr felét. Keverjük néhány percig. Adjuk hozzá a maradék porcukrot és keverjük könnyű, habos krémmé. Ha ételszínezéket is használunk, most tegyük bele, méghozzá cseppenként, amig el nem érjük a kívánt árnyalatot.
2. Kenőkéssel vegyünk ki egy jó adagot a vajkrémből, és kenjük a muffinok tetejére.
3. Folytassuk a krém felhordását, míg jó vastag réteg nem fedi a muffinokat.
4. Végül középről kiindulva formázzuk meg a kenőkéssel a krém tetjét. Ha nem lenne elég dekoratív a felület, díszítsük friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel. A díszítésre a hűtés előtt kerüljön sor, mielött a vajkrém megkeményedne.